Bucate boierești vechi și noi

Am auzit – și vă mulțumim! – că ați dus vorba-n toată țara de merindele de la Conacu Boierului. Ba de papanași, ba de platouri boierești pline cu de toate, ba de ciorbe care mai de care, ba de turte de mălai ori cârnați de casă și de socată rece ca gheața, la discreție în orice zi din an vor boierii a se înfrupta și a bea… Și cum toate fură mult iubite și-ndrăgite încă din prima zi de găzduire la Conac, mintea noastră nu stătu o clipă și se frământă pentru a vă surprinde iar și iar! Așa ne găsi anul MMXX, cu meniul îngrășat cu rețete noi, inspirate de la boierii de oraș, pe care le trecurăm prin ciurul nostru de gusturi alese. În continuare, carevasăzică, om înșira felurile felurite cu care vă așteptăm, în porții dolofane, la Conacu Boierului de la Ponoarele.

Meniu Conacu Boierului Ponoarele 

De v-o fi inima topită după bucatele tradiționale, făcute în casă, ne dăm concursul în Platourile Boierești și Țărănești. Dinaintea lor, Ciorba Conacului și Salatele din Cămara Bunicii merg binișor, când foamea (ori pofta!) e mare. Să nu vă dați îndărăt de la o porție de Mititei Boierești, că dacă i-ați amâna și apoi la o masă vecină i-ați mirosi, stomacul s-o înfuria până s-o uni cu pipota! Să nu carecumva să uităm de Tocănița de Porc la Ceaun, care amintește de Ajun în oricare zi, pe un pat de mămăligă fierbinte. Dacă ați ajuns la Ponoarele, în Munții Mehedinți, la 2 pași de Podul lui Dumnezeu și Peștera Ponoarele, ar fi păcat să nu mâncați un păstrăv românesc prăjit ori la grătar. Îl luăm de la păstrăvării din apropiere, mereu proaspăt și sprinten, cum or fi și domniile voastre, boierii care-l vor mânca. Mămăliguță aurie și gustoasă și mujdei cremor vor ședea lângă el, pe platouri. Iar dacă ceva ușor veți vrea, nu doar de gust, ci și pentru săturat e numai bună Salata cu brânză grasă și gustoasă.

De v-or face cu ochiul și merindele noi, servite în stil vechi, cu băgare de seamă, cu ce să începem noi? Că tare i-au bucurat pe cei care le-au gustat deja și au spus că parcă-s chiar mai bune decât cele de pe la oraș. Noi știm, că și pe ele tot cu meșteșugul bucătăriei bunicii le facem și le potrivim după gustul nostru de oameni crescuți la sat, care știu a iubi mâncarea și grija cântarului nu și-o pun, la cât umblăm toată ziua. Din carne măcelărească tocată și alături de cartofi adevărați prăjiți de noi, Burgerul de la Conacu Boierului a fost aplaudat de domnițele și boierii care l-au descoperit în meniu. Chifteaua suculentă, chifla pufoasă și salata de varză merg mănușă – deși nu e rost de duel sau gâlceavă între oaspeți! Să vă mai zicem și de Aripioarele de Pui Picante, și ele pe un pat de bunătăți așezate, că doar n-or să alunce singure pe gâtlej! Și unde se așezaseră la masă toate astea, Ciolanul și Coastele de Porc au bătut la ușă și ne-au convins imediat că musai trebuie sa le dăm un binemeritat loc în meniu. Și ca să înnoim și pagina cu trufandale, am născocit Salata de Sfeclă Roșie cu Nuci – un deliciu inedit!

Să ciocnim un păhărel, să ne îndulcim nițel… cu falnicul Papanaș de la Conacu Boierului, cel care ne-a adus apelativul de ,,Papanașeria Olteniei” și ne pune în primele alegeri pentru căutări de „restaurant Ponoarele”. Să nu uităm de Înghețata de Casă, pe care o preparăm doar din fructe de sezon, albușuri spumuite, lapte și zahăr. Și, la loc de cinste între deserturi, luptându-se mereu pentru locul cel mai de sus cu papanașul, stă Prăjitura cu Mălai, un desert de-ale locurilor cum ne lăudăm că doar la noi veți găsi. Rețeta îi de la bunica și n-o dăm, de-am fi picurați cu ceară.

Dar, bineînțeles, meniul nostru mai păstrează și alte feluri gustoase și sățioase pe care le veți descoperi la fața locului, alături de Băuturile care nu vor conteni să curgă cât veți pofti și ciocni! Vă așteptăm cu drag cu cazare la Conac, dar să vă spunem și Poftă bună la toate bunătățile pe care vi le-am enumerat mai sus, și chiar la altele în plus. Lângă astea, sănătate – că-i mai bună decât toate!

Conacu Boierului – Pensiune-Restaurant
Ca-n vremurile de-altădat`!

# conacu boierului # ponoarele # ponoare # conac # pensiuni oltenia # cazare oltenia # cazare mehedinti # pensiuni mehedinti # conac oltenia # cazare la conac # podul lui dumnezeu
# pensiuni ponoarele # cazare ponoarele # restaurant ponoarele # pestera ponoarele