Aflat dincolo de Dealul Peșterii, pe partea opusă Podului lui Dumnezeu, la doar 15-20 minute de mers pe jos de la Conacu’ Boierului, Lacul Zăton (Zătonul Mare) prezintă particularități deosebite, fiind cel mai mare lac carstic din România.

În primăverile ploioase, imediat după topirea zăpezilor, el poate atinge dimensiuni impresionante: 2,5 km lungime, o suprafață de 2 kmp și peste 20 m adâncime în punctul maxim la nivelul sorbului.

Acesta are momente când este plin, dar și momente în timpul verii când este complet secat, motiv pentru care i se mai spune și Lacul Fantomă. După ce seacă, peisajul devine arid, malul de pe fundul lacului se crapă în mii de firicele, aducând aminte de imaginile de pe Lună.

În partea opusă lui, chiar în spatele Conacului, tot prin acumulare de apă, dar într-o dimensiune mult mai mică, găsim și Zătonul Mic. Așadar, lacurile carstice Zătonul Mare şi Zătonul Mic se află de o parte şi de alta a Podului lui Dumnezeu. Ambele „Lacuri Fantomă” apar și dispar în funcție de precipitații: ploi și topirea zăpezii.