Crăciun de Poveste, la Conacu Boierului

Nu știm alții cum sunt, dar pentru noi „Magia Crăciunului” nu este un clișeu. Poate că ne ajută locul în care ne-am născut și șansa tradițiilor de a fi bine conservate la Ponoarele și în împrejurimi, poate sunt minunile naturale din jurul Conacului, care ne protejează și ne dau gândul cel bun, poate că iubirea de simplu și frumos ne hrănește sufletul și, cu siguranță, fără doar și poate, sunt oamenii care ne trec pragul și alături de care suntem o mare familie, de Sărbători. Domniile voastre, Boierii de la Conac.

În 2019 am organizat și petrecut cel de-al patrulea Crăciun la Conacu Boierului. Ca în fiecare iarnă, în preajma Nașterii Domnului, obiceiurile, datinile locurilor, și creștine, și păgâne, sunt respectate și predate generațiilor care vin din urmă. Iar cuvântul „păgâne” să nu vă sune urât, ruga-v-am, pentru că poate nu atât de cunoscută și stufoasă ca altele, dar o mitologie autohtonă, românească, le cuprinde pe toate aceste îndeletniciri moștenite din bătrâni.

Noi, cei care am petrecut împreună Crăciunul, să ne amintim cum a fost, iar cei care n-au trecut încă pragul Conacului, pe arșită sau pe ninsoare, să știe ce preocupări avem noi de Sărbători. Povestea Crăciunului de Poveste la Conacu Boierului, în imagini!

Colindeții sau Pițărăii. 24 decembrie. Pomenirea morților

Împodobitul bradului. 24 decembrie. Seara de Ajun

Așteptarea lui Moș Crăciun. Tot în Ajun

Venirea lui Moș Crăciun

Masa de Crăciun, cu mâncare tradițională, colinde, muzică, dans și voie bună

Primirea cetelor de colindători, cu traistă și colindă (băț împodobit)

 

Stat la șemineu

Momente la Conac, în familie

Vizitarea obiectivelor turistice

Lacul Zătonul Mare înghețat și Câmpul cu Lapiezuri (sus)

Peștera Ponoarele (sus și jos)

Biserica „Nouă” Sf. Nicodim (exterior și pictură interioară)

Conacul înzăpezit, când ninge