Asa sunt Sarbatorile la Conacu Boierului

Experiente. Odihna. Tihna. Natura. Sat. Bucate de Sarbatoare alese. Foc in semineu. Impodobitul bradului. Colinde. Muzica si hore. Familie. Prieteni. Aceasta ar fi o definitie scurta si sacadata a Sejurului De Craciun la Conacu Boierului. Mai pe larg putin, vi le descriem in continuare.

Experientele. Cu fiecare an ce trece, devenim tot mai constienti ca valoarea cea mai mare nu o au obiectele, ci trairile frumoase. De aceea, vrem sa va oferim in cele 4 zile de sejur ocazii unice sau rare precum a manufactura obiecte, a interactiona cu animalele din ograda, a lua pranzul la stana, a face un foc de tabara si a gusta dintr-un preparat care doar la noi se face: oaia pe boti de alun, de a vedea indeaproape cum se toarce si se coase o ie, de a participa la slujba de Craciun intr-o mica biserica sateasca, o lectie de olarit si nu numai.

Odihna. Am ales autenticul, fara sa uitam nimic din ce tine de un confort desavarsit. Saltele si perne moi, liniste cat cuprinde, camere dotate cu tot ce aveti nevoie.

 

Tihna. Vine mai mult din interior. Apare negresit cand luati o pauza de la graba, treaba si frica de-a nu ajunge timpul pentru toate. Incercati. Promitem ca sunt mari-mari sanse de succes, aici, la Conac.

 

Natura. E peste tot. De la fereastra. Sub bocanci. Munte pe o parte, dealuri pe celelalte parti. Padure. Rau. Obiective naturale care mai de care. Ce, mai! Un taram norocit, Ponoarele.

 

Satul. Ohoo! Toate cele de mai sus, plus satenii. Fara ei, fara perfectul simplu, fara iile din lazile de zestre tinute in camerele bune, fara focul in sobe, fara ulite si poteci, n-ar fi la fel.

 

Bucatele de Sarbatoare alese. In fiecare loc, altele. Aici, la noi in sat, le stim pe ale noastre. Si le pregatim dupa retetele de demult. Negresit, pe mese, de Sarbatori.

 

Foc in semineu. Pai, da. Iarna e iarna si cand auzi lemnele pocnind si vezi dans portocaliu inflacarat. Ce bucurie, ce ganduri indreptate catre cer, spre bunicii care poate nu mai sunt.

 

Impodobitul bradului. Mereu, in Ajun. Ca odinioara. Cu globuri felurite, cele mai multe de mana faurite. Oaspetii se ocupa de acest moment plin de bucurie.

 

Colinde. Colindatori – cete, cete. Ca in Mehedinti, cu botile lor impodobite, carora tot colinde le zicem. Cu traiste. Si opinci. Ii veti vedea, ii veti asculta.

 

Muzica si horele. La noi, de Sarbatori, horele sunt nelipsite. Noua ne place sa fie in jurul tambalului si al viorii, asa ca muzica se face pe loc. Invitati, artisti instrumentisti si vocali de soi, din zona.

 

Familie. Prieteni. Deseori, sunt si una, si alta. Oamenii dragi, cei mai dragi, adica. Cei cu care vrei sa stai la masa, la un pahar cu vin rece ori la o ulcica cu vin fiert. La o felie de cozonac plina cu nuca si cacao.

 

Sejurul de Sarbatori la Conacu Boierului, oricare Sarbatori ar fi, mai degraba se traieste, decat se povesteste. Totusi, in entuziasmul zilelor ce vor veni, am facut o trecere in revista a catorva #MomenteLaConac.

 

De-abia va asteptam sa va avem oaspeti si anul acesta! Sarbatori cu sanatate, armonie, iubire si belsug!

#ConacuBoierului #Craciun #MomenteLaConac #Revelion #Iarna #Sejur #DescoperaRomani