10 femei remarcabile care au scris istorie în vremurile lor

În fiecare zi, dar mai cu seamă în luna Mărțișorului și în preajma lui 8 Martie, se cuvine să onorăm și să apreciem fiecare femeie. Pentru puterea și gingășia, curajul și frumusețea, creativitatea și inițiativa, pasiunea și munca femeilor, pentru că dau viață – cu toții, femei și bărbați, ne punem de acord că doamnele și domnițele merită să fie apreciate.

 

Am dorit, cu acest prilej, să ne gândim și la femeile vremurilor de demult, deopotrivă pline de calități și care, poate au avut nevoie chiar de o doză în plus de tenacitate, pentru a răzbi cu visurile lor într-o perioadă în care șansele de afirmare erau rare, spre inexistente. Astfel, vrem să facem o trecere în revistă a 10 femei de 10, românce de care auzim mai mult sau mai puțin astăzi, care au schimbat în bine viața națiunii și întreaga omenire.

 

Maria Cuțarida-Crătunescu (n. 10 februarie 1857, Călărași) a fost un medic român, renumită pe plan internațional și prima femeie medic din România. Din cauza prejudecăților vremii, nu a fost primită să lucreze ca medic în Spitalul Brâncoveanu. Pentru a putea profesa, și-a deschis o clinică particulară. (Sursă foto: rador.ro)

 

 

Sarmiza Bilcescu (ulterior Bilcescu-Alimănișteanu, n. 27 aprilie 1867, București) a fost prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume cu un doctorat în drept. (Sursă foto: unitischimbam.ro)

 

 

Cecilia Cuțescu-Storck (n. 14 martie 1879, Câineni, Vâlcea) a fost o pictoriță talentată, cu o puternică influență în viața culturală din perioada interbelică. A fost prima profesoară la o universitate de artă din Europa. Aceasta a avut o influență majoră asupra artelor în perioada interbelică, absolvind cursurile Academiei de Arte Plastice din București. (Sursă foto: bucuresti-centenar.ro)

 

 

Elena Caragiani-Stoenescu (n. 13 mai 1887, Tecuci) a fost prima femeie aviator din România. Deoarece autoritățile române nu i-au admis să zboare Elena Caragiani pleacă în Franța și devine primul corespondent de război din lume care scrie „reportaje din avion”. (Sursă foto: romania.europalibera.org)

 

 

Elisa Leonida Zamfirescu (n. 10 noiembrie 1887, Galați), a fost prima femeie inginer din Europa. Aceasta a încercat să urmeze cursurile Facultății de Drumuri și Poduri din București, dar a fost respinsă tocmai din cauză că era femeie. Ulterior, aceasta a mers la studii în Germania, devenind în 1912 prima femeie inginer de pe continent. (Sursă foto: newsweek.ro)

 

 

Ecaterina Teodoroiu (n. 15 ianuarie 1894, Vădeni, Gorj) – Eroina militară „de la Jiu”.  După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea natală. Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la Bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie, ultimele ei vorbe fiind: „Luptați băieți! Apărați țara!”. (Sursă foto: rador.ro)

 

 

Virginia Andreescu-Haret (n. 21 iunie 1894 , București) – prima femeie arhitect a ţării noastre. Cu o diplomă obţinută în anul 1919, a fost și prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. În perioada interbelică a reprezentat România la Congresele internaționale de arhitectură la Roma, Paris, Moscova și Bruxelles. (Sursă foto: newsweek.ro)

 

 

Ana Aslan (n. 1 ianuarie 1897, Brăila) a fost medic, inventator, membru titular al Academiei Române. A evidenţiat importanţa novocainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, apoi a inventat vitamina H3 (Gerovital), care a început să fie produs pe scară largă şi folosit în bolile bătrâneţii, arteroscleroza, vitiligo, sclerodermie, fiind comercializat în farmacii şi brevetat în peste 30 de state. Brandul pe care l-a construit are succes și astăzi și este folosit de mulți oameni, iar în timpul vieții sale a tratat celebrități din întreaga lume. (Sursă foto: rador.ro)

 

 

Smaranda Brăescu (n. 21 mai 1897, Buciumeni, Galați) a fost prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA). Și ea a fost, de asemenea, pilot. (sursă foto: historia.ro)

 

 

Sofia Ionescu-Ogrezeanu (n. 25 aprilie 1920, Fălticeni) a fost o femeie care s-a remarcat în domeniul medicinei, aceasta fiind prima doctoriță neurochirurg care a făcut o operație pe creier. Evenimentul s-a produs în 1944 și a fost o intervenție de succes asupra unui copil care fusese victima unui bombardament în timpul războiului. (Sursă foto: unitischimbam.ro)

 

 

Aceste zece femei au lăsat o amprentă puternică în istoria și cultura noastră, fiind exemple de curaj, talent și dedicare pentru noi și generațiile viitoare. Contribuțiile lor și a multor altora ca ele, în diverse domenii, continuă să fie apreciate și să inspire și în prezent.

 

Și nu înainte să încheiem, talentul și recunoașterea ei ne obligă să o menționăm, cu onoare și mult drag, pe mehedințeanca noastră fără seamăn, cu care avem șansa să fim contemporani:

Domnica Trop (n. 22 iunie 1938, Isverna, Mehedinți) este o solistă de muzică populară cu un stil unic. Fără studii muzicale, un munte de har și simțire, în noiembrie 2013, Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial i-a acordat Domnicăi Trop titlul de „Tezaur Uman Viu”. A fost onorată cu această distincție tocmai pentru că este un reper al muzicii populare românești și un păstrător al cântecului autentic vechi, specific Olteniei. A inspirat și inspiră generațiile de interpreți din județul nostru.  Iar noi am avut bucuria să o ascultăm cântând la Conac (puteți vedea aici o scurtă înregistrare), creând o emoție cum rar întâlnești. (Sursă foto: folclor-romanesc.ro)

 

# conacu boierului #blog #femeide10 #ponoarele # ponoare  # conac # pensiuni oltenia # cazare oltenia #cazare mehedinti # pensiuni mehedinti #conac oltenia # cazare la conac # podul lui dumnezeu # pensiuni ponoarele #cazareponoarele #restaurantponoarele #pesteraponoarele #DomnicaTrop