Un pandur din oastea lui Tudor Vladimirescu, la Conac

Un ?? pandur de-ai lui Tudor a zăbovit la Conacu Boierului, în zi de bicentenar al Proclamației de la Padeş.
În toată țara, dar mai cu seamă în Oltenia, astăzi, 23 ianuarie, s-a marcat împlinirea a 200 de ani de când Tudor Vladimirescu, Domnul Tudor, a pornit de la Padeş (în județul Gorj, la doar câțiva kilometri de Ponoarele), în revendicarea de bunuri şi libertăți pentru “norod” precum: împărțirea pământurilor boierilor și mănăstirilor către țărănime, desființarea privilegiilor boierești, dreptate și slobozenie.
La Padeş, Tg-Jiu, Craiova şi nu numai au avut loc festivități în prezența oamenilor de cultură şi a autorităților. La biserica de la Prejna (com. Balta, Mehedinți) ridicată şi ctitorită de Tudor Vladimirescu, a avut loc slujba de comemorare.
Lăsăm mai jos o parte a Proclamației de la Padeş, din 23 ianuarie 1821:
„Fraților locuitori ai Țării Românești, veri de ce neam veți fi! Nici o pravilă nu oprește pe om a întâmpina răul cu rău! Șarpele când îți iasă înainte, dai cu ciomagul să-l lovești, ca să-ți aperi viața, care mai de multe ori ni se primejduiește din mușcarea lui. Dar pe balaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre, zic, atât cele bisericești, cât și cele politicești, până când să-i suferim a ne suge sângele din noi? Până când să le fim robi? Veniți dar, fraților, cu toții, cu rău să pierdem pe cei răi, ca să ne fie nouă bine! Veichiul lui Dumnezău, prea puternicul nostru împărat, voește ca noi, ca niște credincioși ai lui, să trăim bine. Dar nu ne lasă răul ce ni-l pun peste cap căpeteniile noastre! […] Să să aleagă căpeteniile noastre cei care pot să fie buni. […] Nu vă leneviți, ci siliți dă veniți în grabă cu toții; care veți avea arme, cu arme, iar care nu veți avea arme, cu furci de fier și lănci; să vă faceți de grabă și să veniți unde veți auzi că se află adunarea cea orânduită pentru binele și folosul a toată țara.” (sursa: manual clasa a XII-a, Zoe Petre, ed. Corint, 2007)

Sursă foto din biserica Prejna: Facebook

Bicentenar Tudor Vladimirescu

# conacu boierului  # tudor vladimirescu #bicentenar # ponoarele # ponoare #pades  # conac # pensiuni oltenia # cazare oltenia # cazare mehedinti # pensiuni mehedinti # conac oltenia # cazare la conac # podul lui dumnezeu # pensiuni ponoarele # cazare ponoarele # restaurant ponoarele # pestera ponoarele