Fericiti sunt copiii carora parintii le dau ocazia sa vada in realitate viata satului

De aici, de la Conac, sa tot fie 6 ani de cand observam cum ne trec pragul boieri care poate au copilarit la tara, dar, in cautarea unor universitati bune, a oportunitatilor mai mari de a profesa si de a le putea oferi copiilor cat mai multe resurse, au ales sa traiasca in orase mari. Odata ajunsi la Ponoarele,vedem in ochii lor lumina conectarii cu pamantul, cu stramosii, cu natura si cu toata incarcatura culturala si spirituala a satului. Multi dintre ei, deja parinti, tin musai ca, macar in vacante si in vizitele la buncii de la tara, copiii lor sa vada pe viu o bucatica din sufletul lui si o mare felie de trecut autentic.

Sejururile la Conac de Sarbatori, cand timpul si programul le si ne permit, sunt ocazii de poposit cu tot sufletul in mijlocul traditiilor din satul nostru. Desigur, Pastele care abia a trecut n-a facut exceptie, astfel ca dealurile, stana cu miei zburdalnici si magarusi blanzi, papadiile, claile de fan, ceaunul, muzica, ouale rosii, cozonacul si drobul, pomii infloriti, vrabiile galagioase si slujba de Inviere n-au lipsit. Ce n-am aliniat noi aici, in lista, puteti zari in fotografiile de mai jos.

Fericiti sunt copiii carora parintii le dau ocazia sa vada in realitate viata satului este, nu doar un titlu, ci si rezumatul zilelor petrecute impreuna cu oaspetii nostri mari si mici. Pe dealul din vecinatatea Conacului, unde margini ne-au fost doar iarba verde de sub talpi si cerul senin de deasupra, cei mici au probat cojocul ciobanului, au escaladat capitele cu fan, au mangaiat magarusii, au stat la soare, in aer curat si pe iarba cruda, inconjurati de mirosul prevestitor de bunatati din preajma focului.

Si apoi am intins masa mare, dupa ce merindele au fost gata. Am mai renuntat pe alocuri la politeturi si mancat direct cu mana, am ras si am glumit in voie, am schimbat cate-o vorba cu vecinii curiosi si bucurosi de oaspeti si ne-am relaxat impreuna, uitand de galagia orasului, de sarcinile de la serviciu si de statul la semafor. Despre mancare s-a spus ca ar fi fost foarte buna nu doar prin vorbe, ci mai ales prin exclamatii, vremea a tinut cu noi, copiii au fost incantati sa stea in preajma animalelor si sa poata alerga si explora locuri noi.

In mai putine cuvinte, viata la tara ofera multe, tare multe. Poate nu pe toate ca la oras, dar are cu siguranta alte in plus. Cat despre Ponoarele si Oltenia, in general, ochii, nasul, urechile si papilele au cu ce sa fie incantate aici – pe adulti linistea satului ii intregeste, iar pe copii ii introduce si ii leaga de mostenirea de veacuri a neamului romanesc. Asa ca noi mereu va asteptam!

 


conacu boierului #paste # ponoarele # ponoare  # conac # pensiuni oltenia # cazare oltenia # cazare mehedinti # pensiuni mehedinti # conac oltenia # cazare la conac # podul lui dumnezeu # pensiuni ponoarele # cazare ponoarele # restaurant ponoarele # pestera ponoarele