Începând cu anul 1990, 1 Decembrie este Ziua Națională a României și unul dintre cele 4 simboluri ale țării (alături de drapel, imn și stemă). Semnificația istorică a zilei de 1 Decembrie o regăsim în Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia (de la Blaj, de fapt) din 1918. La această dată Transilvania și Banatul se alătură Țării, prin Proclamația de la Alba-Iulia.
Sursă foto: Wikipedia
România a mai avut 2 alte zile naționale în perioada precedentă. Prima, valabilă între anii 1877 și 1947, a fost 10 Mai, o zi de primăvară cu triplă semnificație în istorie, simbolizând declararea independenței României față de Imperiul Otoman (1877), venirea Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen în România (1866) și instaurarea monarhiei (1881).
Sursă foto:centenarulromaniei.ro
Odată cu înlăturarea monarhiei și preluarea puterii de către comuniști, în 1947, Ziua Națională a Republicii Populare România devine 23 August (data la care în 1944 Regele Mihai trece de partea aliaților prin lovitura de stat împotriva guvernului Antonescu.Puterea e preluată de Blocul Naţional Democratic, un guvern nou-format, din care făceau parte țărăniștii, liberalii, social-democrații și comuniştii. Deși nu joacă un rol important la acest eveniment, comuniștii s-au folosit de el ca element de propagandă, vorbindu-se de insurecție armată, revoluție de eliberare socială și națională antifascistă și antiimperialistă).
Revenind la zilele noastre, în 2018 aniversăm Centenarul, un veac de la nașterea României Mari, un moment de o deosebită importanță istorică pentru poporul nostru. În fapt, întreg anul curent este o sărbătoare, mai ales prin prisma unei triple uniri, încununată cu cea de pe urmă, pe care o menționăm cel mai des, astfel: la început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918.
Vă așteptăm să petreceți de 1 Decembrie la Conacu’ Boierului!