În prima duminică din luna Florar, care anul acesta a fost pe 6 mai,se întâmplă Sărbătoarea Liliacului. Nu departe de Conacu Boierului se întinde cea mai mare pădure naturală de liliac din România. În mijlocul primăverii, o pătura verde-violet acoperă peste 20 de hectare de dealuri și văi mehedințene. Pădurea de liliac de la Ponoare.

Celebrată de multă vreme de localnici, Sărbătoarea Liliacului de la Ponoare se întâmplă oficial încă din anul 1961, așa cum putem citi pe site-ul ponoarele.ro. Oameni din partea locului, dar și de departe, vin însă de mai multe zeci de ani să se bucure de miros, să se abțină cu greu să rupă ciorchinele de flori parfumate, și să se bucure de soare, natură, muzică populară și ochii curioși și lacomi de frumos ai vizitatorilor, care le conduc pașii pe pajiști. Meșteșugarii își prezintă mândri mărfurile.

Pădurea de liliac de la Ponoare se află la 9 kilometri de orașul Baia de Aramă, de o parte şi de alta a Văii Prislopului, între dealurile Băluţei şi Răiculeştilor.

Sărbătoarea este însuflețită an de an de spectacole de muzică și dans popular, interpretate de artiști din zonă, dar și din întreaga țară. De-a lungul timpului, pe scenă au urcat ansambluri precum “Ciocârlia” din Bucureşti, Ansamblul naţional “Lăutarii” din Chişinău – condus de maestrul Botgros, Ansamblul “Banatul” din Timişoara,orchestra “Nicolae Bălcescu” din Craiova și nu numai. De asemenea, interpreți de renume: marea voce a zonei noastre – Domnica Trop, Maria Ciobanu, Irina Loghin, Angelica Stoican, Niculina Stoican, Petrică Mâţu-Stoian, Constantin Enceanu, Maria Dragomiroiu, Gheorghe Roşoga, Dinu Iancu-Sălăjanu şi alţii.

Floarea de liliac este simbolul localității Ponoarele. Dintre cele 14 camere de la Conacu Boierului, trei au tematica zonei noastre pe care o iubim atât de mult: Oltenia, Ponoarele și, bineînțeles, Flori de Liliac.

Dacă anul acesta nu ați ajuns la Ponoarele, la Sărbătoarea Liliacului, vă așteptăm cu drag în 2019. Până atunci, frumusețile localității noastre vă așteaptă, iară noi, zi de zi, ținem porțile deschise, ușile nezăvorâte și mesele pline, bucuroși de oaspeți!