În ajunul Sfântului Nicolae, copiii își lustruiesc ghetuțele, pentru că dimineața să le găsească pline cu cadouri. În fiecare zonă din țară există diverse datini și legende cu privire la această zi. Câteva dintre ele ne-au ajuns la urechiși nouă, la Conacu Boierului,sau poate ni le-a transmis însuși Moșul…

Sfântul Nicolae are mereu cu el o carte în care sunt trecute toate faptele copiilor, fie ele bune sau rele. Copiii cuminți primesc daruri, iar cei mai năzdrăvani pot primi o nuielușă.
Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau nu.

Moș Nicolae este fratele mai mic al lui Crăciun.

Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu are un chip, el lasă cadouri pe furiș, când copiii adorm, iar acesta nu a fost vreodată găsit, nici de cei care au încercat să îl păcălească.

Se crede că de Sfantul Nicolae începe cu adevărat iarna, pentru că Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Dacă nu ninge înseamnă ca Sf. Nicolae a întinerit.

Conform tradiției populare, în nopțile sfinte de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii, se spune că preț de o secundă Sfantul Nicolae poate fi văzut stand în dreapta Domnului.

Anul acesta îl așteptăm pe Moș Nicolae la Conacu Boierului tot cu ghetuțele lustruite și îi rugăm ca, până la ziuă, să își scuture barba și să îmbrace Ponoarele în strat frumos de omăt, ca să ne pregătim de Ignat și Crăciun!